De winter is begonnen in Jeruzalem

Onze Duitse stagiaire Eliane schrijft over haar persoon­lijke indrukken van het Jeruzalemse ‘winterweer’, de niet-geïsoleerde onverwarmde huizen in Israël en de eerste kerstboom in de stad. Ze was blij, dat ze nog een jas in haar koffer had.

Door Eliane Müller |

Nu wordt het ook in Jeruzalem langzaam maar zeker kouder. We hebben hier ‘slechts’ maximaal 20°C. De winter is begonnen. Wie nu wil klagen, net als mijn broer Karl, dat ik hier op enorm zeur en dat onze temperaturen hier in tegenstelling tot de Duitse luxe zijn, heeft het niet helemaal mis, maar ook niet juist, en moet nu opletten.

Het is eigenlijk niet echt vergelijkbaar. In de nacht koelt het hier flink af, en de Israëlische gebouwen, vooral de oude, zijn niet ontworpen voor koud weer. Lieve Karl, ik kijk uit naar ons warme huis. In ons geïsoleerde huis is niet alleen centrale verwarming maar ook vloer­verwarming in enkele kamers. Aan zoiets moet je hier in Israël helemaal niet denken. Hier hebben slechts een paar moderne huizen centrale verwarming en dat is het dan.

Hier ligt overal een koude stenen vloer, er is nauwelijks isolatie en de ramen lekken. Zo lek, dat toen ik in mijn kamer zat met mijn ramen dicht, mijn vriend dacht dat ik direct bij de straat stond. Gelukkig is er voor mijn ramen een tweede laag schuiframen aangebracht. Maar niet iedereen hier gaat zo goed. Een collega vertelde me laatst, dat de gordijnen voor haar gesloten ramen bewogen door de tocht.

Het probleem en het grote verschil is echter, dat het in Duitsland buiten koud is, maar binnen is het warm. Hier in Israël is het meestal koud buiten en binnen, en soms wordt je niet echt meer warm.

Tot deze week had ik geen verwarming. Ik was erg blij toen de ouders van het meisje, van wie de kamer eigenlijk is, zondag langskwamen en me een radiator kwamen brengen. Zo kan ik het een beetje beter uithouden.

Op weg naar mijn werk viel mij laatst nog iets anders op dan de koude wind: een grote kerstboom voor het YMCA-gebouw (foto). Ik kon elke dag zien dat deze versierde en verlichte boom de achtergrond werd van zoveel foto’s van toeristen. Zelfs in Jeruzalem kun je niet om het Kerstfeest heen.

Ik geef toe, het is niet te vergelijken met Duitsland, en deze kerstboom valt al op, als iets aparts. Kerstfeest is nog lang niet zo aanwezig hier in Israël. Onlangs vroeg een vrouw uit mijn gemeente mij zelfs:’Kerstfeest wordt in Duitsland echt groots gevierd, nietwaar? Ik heb gehoord dat er zelfs een extra kalender voor is.’

Op dit moment is er nog iets heel interessants te zien op straat. Men is het niet echt eens over het weer en vooral over de temperaturen. Je ziet tegelijkertijd op straat mensen rondlopen in korte broeken, T-shirts en zonne­brillen, en er zijn er ook die ingepakt zijn zoals in de diepste winter – met donsjack, das, muts en eventueel zelfs handschoenen.

Het wordt steeds koeler in Jeruzalem (Foto’s: Eliane Müller).

Ik moest in ieder geval zelf mijn softshell jasje opzoeken, dat in Israël nog niet eerder had gebruikt, en vooral met de wind is een muts soms helemaal niet slecht, heb ik gemerkt. Natuurlijk is de winter hier in Israël relatief mild en kort, maar ik leer weer te waarderen hoe warm en gezellig het thuis is in Duitsland.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.