Afbeelding: De Mughrabi-brug, een grote grotendeels houten constructie naast de Westelijke Muur, verkeert in een slechte staat van onderhoud en deskundigen vrezen dat zij in de nabije toekomst zou kunnen instorten. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Dit valt niet goed bij de leden van de Knesset, vooral niet bij de bijbelgetrouwe Joden onder hen. ‘De kwestie van het opgaan naar de Tempelberg moet een nationale topprioriteit zijn voor Israël,’ zei MK Simcha Rothman van de Religieus Zionisme factie. ‘De Tempelberg is het symbool van onze verbondenheid met het Land Israël.’
Rothman wees er op, dat het nog maar een paar maanden geleden is sinds de dodelijke instorting bij een religieus evenement in Meron. Maar hij benadrukte dat de kwestie van de Mughrabi Brug veel verder gaat dan openbare veiligheid.
‘We zijn teruggekeerd naar ons land. We keerden terug met de beroemde uitspraak ‘de Tempelberg is in onze handen’. Maar dit moet werkelijkheid worden. Het betreden van de Tempelberg moet centraal staan, en niet een bijzaak zijn. Dit moet een belangrijk aspect zijn van onze nationale infrastructuur,’ benadrukte Rothman.
De parlementariër vroeg zich verder af hoe de Mughrabi Brug na de bouw van de Derde Tempel ooit voldoende zou kunnen zijn voor het Joodse bezoek aan de heilige plaats. ‘De toegang tot de Tempelberg kan geen tijdelijk bouwwerk zijn,’ legde Rothman uit. ‘We moeten nadenken over hoe mensen naar de Tempelberg zullen gaan als de Tempel eenmaal herbouwd is.’
Bittere tegenstrijdigheid, stille revolutie
De Tempelberg in Jeruzalem is vandaag de dag een bron van bittere tegenstrijdigheid. Met grote nationale vreugde keerde de heilige plaats in 1967 terug in Joodse handen, maar vandaag wordt hij feitelijk bestuurd door een in Jordanië gevestigde islamitische trust, of Waqf.
Bovendien beschermt de Israëlische wet technisch gezien de vrijheid van godsdienst en religieuze expressie op de Tempelberg, zoals dat overal in het land het geval is, hoewel de Israëlische politie in de praktijk Joden en christenen verbiedt om op de Tempelberg te bidden of het terrein met bijbels te betreden. Dit gebeurt uit vrees voor een gewelddadige uitbarsting van moslims.
Het Israëlische Channel 12 News meldt dat de afgelopen maanden een kleine groep Joodse mannen regelmatig gebedsbijeenkomsten heeft gehouden op de Tempelberg, met de stilzwijgende toestemming van de politie.
‘Al maandenlang bidt dit onofficiële gebedsquorum elke ochtend op de Tempelberg,’ zei Channel 12-correspondent voor religieuze zaken Yair Cherki, die de onopvallende gebedsbijeenkomst filmde. ‘Dit is een revolutie, die zich stilletjes en geleidelijk onder de radar ontvouwt.’
Om onder de radar te blijven, dragen de Joodse gelovigen geen gebedenboeken, gebedsmantels, tefillin of andere openlijk religieuze attributen. Niettemin zijn de Waqf-functionarissen op de hoogte van de dagelijkse ochtendbijeenkomst, maar tot nu toe hebben zij er geen ophef over gemaakt, wat ook een breuk is met de status quo.
Vooruitkijken in geloof
Zondag was het Tisha Be’Av, de datum op de Hebreeuwse kalender waarop het Joodse volk wereldwijd de verwoesting van de Tempels gedenkt, evenals andere tragedies die hun natie zijn overkomen. Maar het is ook een tijd van geloof, van vooruitkijken naar een toekomst waarin de Bijbelse profetieën worden vervuld en de Joodse Tempel weer op de Tempelberg staat.
Het Tempelinstituut is een organisatie die is opgericht om alle instrumenten en protocollen voor te bereiden die nodig zullen zijn wanneer die dag aanbreekt. En elk jaar brengen zij een videoclip uit waarin wordt getoond hoe het leven eruit zou kunnen zien nadat de Tempel is herbouwd.
In deze Engelstalige videoclip ziet men een doorsnee religieuze Israëlische man die ‘s morgens koffie drinkt, alvorens te onthullen dat hij een tempelpriester is en te zien hoe zijn jonge zoon hem helpt zich klaar te maken voor zijn dagelijkse dienst binnen die heilige voorhoven.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.