Een rondleiding door de Toren van David is een unieke kans om meer te leren over de architectuur van Jeruzalem vanaf de tijd van de koningen van Judea in de Eerste Tempelperiode, 2800 jaar geleden, tot nu.
Er zijn muren uit de Hasmoneese periode, torens van koning Herodes, een banketzaal uit de kruisvaardersperiode en gewelfde muren uit de Ottomaanse periode, om er maar een paar te noemen.
Het Angelina Drahi Entrance Pavilion, dat volgende maand wordt geopend, geeft de Toren van David Museum in Jeruzalem een nieuw architectonisch herkenningspunt in de Oude Stad.
Na meer dan tien jaar plannen en drie jaar bouwen markeert de opening van het nieuwe verzonken entreepaviljoen met meerdere verdiepingen de voltooiing van het laatste deel van de 50 miljoen dollar kostende renovatie van de Toren van David Museum in Jeruzalem.
Het 1000 vierkante meter grote gebouw ligt tussen de muren van de Oude Stad van Jeruzalem en de oude citadelmuren en is nauwelijks zichtbaar vanaf het Jaffapoortplein.
Bouwvoorschriften verbieden bouwen boven de hoogte van de oude stadsmuren. Dus moesten de architecten en ingenieurs plannen maken om het terrein 17 meter diep af te graven om het paviljoen te bouwen dat nu het ticketkantoor van het museum huisvest, een tijdelijke tentoonstellingsgalerij en een labyrint van kantoren voor de educatieve afdeling onder de grond, evenals een schaduwrijk zitgedeelte buiten. De cafetaria opent in mei.
Een plicht en een eer
Onder leiding van Kimmel Eshkolot Architects, professor Etan Kimmel en hoofdarchitect Yotam Cohen-Sagi is de oude citadel omgetoverd tot een uitnodigende en toegankelijke omgeving.
“De kans om de 21e eeuw naar deze oude, iconische locatie te brengen is zowel een plicht als een eer,” zei Kimmel.
“We kregen de taak om een van Jeruzalems oudste en belangrijkste architectonische schatten te renoveren. Onze uitdaging was om oplossingen te vinden voor het behoud van de oude stenen die het verleden van Jeruzalem vertegenwoordigen zonder afbreuk te doen aan hun historische waarde of schoonheid, en tegelijkertijd nieuwe architecturale structuren te plannen en moderne infrastructuur met moderne materialen te introduceren om een vruchtbare, interessante ontmoeting tussen het nieuwe en het oude te creëren,” legt hij uit.
De eersten die de site bezochten waren archeologen van de Israël Antiquities Authority.
“Je hebt alleen een theelepeltje nodig om naar oudheden te graven in de Oude Stad van Jeruzalem, en dit geldt des te meer wanneer je een ondergrondse constructie bouwt naast een citadel die duizenden jaren oud is,” zegt Cohen-Sagi.
Er werden geen belangrijke schatten uit het verleden van Jeruzalem gevonden tijdens de bouwwerkzaamheden en de bouw van het paviljoen kon doorgaan zoals gepland. De renovatie en het behoud van het museum werd geleid door de Clore Israel Foundation.
“Geen enkel ander museum kan het verhaal van Jeruzalem vertellen in zo’n bijzondere omgeving, in deze citadel die getuige is geweest van zoveel bewogen tijdperken in het verleden van de stad,” zegt Eilat Lieber, directeur en hoofdconservator van het museum.
“Naast het fysieke behoud van de muren en torens van deze oude site, hebben we een geheel nieuwe permanente tentoonstelling en creatief programma ontwikkeld dat de lange, complexe en kleurrijke geschiedenis van Jeruzalem op een respectvolle, innovatieve en boeiende manier vertelt,” voegt ze eraan toe.
Het museum heeft nu 10 galerijen verspreid over de oude citadel en brengt de geschiedenis van Jeruzalem tot leven door middel van oude artefacten in combinatie met de nieuwste immersieve en interactieve technologie.
Het nieuwe paviljoen maakt een verandering in de stroom van bezoekersgroepen mogelijk.
Burgemeester Moshe Lion van Jeruzalem zei: “Het nieuwe Toren van David Museum bij de Jaffapoort wordt de nieuwe toegangspoort tot Jeruzalem voor de miljoenen bezoekers, toeristen en pelgrims die de rijke en complexe geschiedenis van de stad willen verkennen voordat ze de religieuze plaatsen en oude steegjes van de Oude Stad bezoeken.”
De ingang zou eigenlijk op 3 november opengaan, maar de Hamas-oorlog heeft die plannen in de war gestuurd. Het museum opende op 9 oktober, de derde dag van de oorlog, en biedt sindsdien gratis activiteiten en rondleidingen voor geëvacueerde gezinnen, ambachtelijke beurzen voor kunstenaars uit het noorden en zuiden, en educatieve programma’s voor schoolkinderen.
“Toen we het museum openden, wisten we niet wie er zou komen,” geeft Lieber toe.
Het werd al snel duidelijk dat het museum een ontsnapping bood aan de schaduwen van de oorlog voor de duizenden bezoekers die hier kwamen, zegt ze. Eén bezoeker, die geëvacueerd was uit de moshav Kfar Maimon bij de noordelijke Gazastrook, zegt dat ze historisch perspectief en enige hoop vond tussen de oude stenen van Jeruzalem.