LedenDe beste seks is koosjere seks

De samenleving is geobsedeerd door seks. Houdingen, moraal en zelfs definities van seks veranderen dagelijks. Joodse waarden daarentegen zijn nauwelijks veranderd, en met een goede reden.

Door David Lazarus |
Foto ter illustratie. Foto: Yossi Zamir/Flash 90

Deel 6 in Joodse Wijsheid voor de Alledaagse Man: een gids van oude Joodse Wijzen door het moderne doolhof van moraliteit.

Heilige seks

Zoals alles in het Joodse denken, kan seks op zichzelf niet slecht, moreel of immoreel zijn. De tijd, de plaats en het doel van een handeling bepalen of het ethisch of onethisch is. Wanneer de seksuele daad wordt uitgevoerd op de juiste, door God gegeven manier, is het een daad van heiligheid, in het Hebreeuws kiddushin (heiligheid) genoemd.

Volgens de Talmoed is God zelf aanwezig bij man en vrouw tijdens de seks. Tijdens een Joodse huwelijksceremonie zingen familie en vrienden allemaal luidkeels om de vreugde te vieren die het pasgetrouwde stel gaat ervaren in het huwelijksbed. In het Joodse denken doordrenkt onze seksualiteit al onze menselijke ervaringen en er is een zeer dunne lijn tussen heilige en onheilige seks.

De Thora noemt een prostituee kidashaf, van dezelfde wortel van heiligheid kedusha (Deut. 23:18). Zelfs de Hebreeuwse letters voor beide woorden zijn identiek, met slechts één klinker die drie puntjes heeft in plaats van twee....

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie