Daniel The Musical in Jeruzalem in première gegaan

De wereldpremière van de muzikale presentatie van het leven van Daniël, met een Afrikaans aroma, werd afgelopen week donderdagavond met een staande ovatie bij het Theater van Jeruzalem ontvangen. De producer, Joe Niemand, is een Zuid-Afrikaanse vriend van Israël.

Door Ariel Rudolph |

Met zijn Afrikaanse stemmen, donderende Afrikaanse drums en pulserend ritme, bleek Daniel The Musical een groot succes tijdens de opvoering. Een geïnspireerde muzikale productie beeldde het aangrijpende verhaal uit van het heroïsche geloof van de Bijbelse Daniel.

De productie gaf een nauwkeurig beeld van het leven van Daniël, zoals het in de Bijbel is opgetekend, terwijl er een Afrikaanse draai aan het leven van Daniël werd gegeven. Onvermijdelijk waren er flashbacks van scènes van de Lion King, wanneer je de Babylonische hoftovenaars hun rol zagen spelen.

Met zijn volledig Afrikaanse cast van 30 zangers, dansers en acteurs, bracht de musical het verbazing­wekkende verhaal van Daniël als een Afrikaans avontuur tot leven. Met de flair en passie van Afrika bleek deze grootschalige theaterproductie een unieke ervaring te zijn.

De producer, Joe Niemand – een bekende Zuid-Afrikaanse musicus en liedjesschrijver – kreeg op een dag, zittend op het strand, de inspiratie om een musical te produceren over het leven van Daniel. Gesteund door zijn vrouw en gezin, duurde het niet lang voordat Joe het script begon te schrijven. Korte tijd later nam een dame contact op met Joe en zei dat ze de musical in Israël in première wilde gaan.

Joe Niemand onderzocht theaters in Jeruzalem die in staat waren om een volledige toneel-musical te presenteren, en alleen het Jerusalem Theatre was geschikt. Joe informeerde ernaar en het was niet mogelijk dat de musical voor 2021 in het Jerusalem Theatre kon worden opgevoerd! Wonderlijk genoeg kwam er in oktober 2019 een tijdsperiode vrij in het theater, die samenviel met de Joodse Hoge Feestdagen!

Tegen het evenement kwam enig verzet van Joodse religieuze stemmen, die beweerden dat de musical een poging was tot zending onder het Joodse volk, gecamoufleerd als een cultureel evenement. Deze beweringen zaten er ver naast. De productie beeldde het verhaal van Daniël in zijn traditionele Bijbelse setting uit. Joe Niemand, die een toegewijd christen is, stelde nadrukkelijk dat de voorstelling een muzikale productie is om Israël en het Joodse volk solidariteit en liefde te tonen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.