Dadelpalm van oeroud zaad geeft tweede oogst

Twee vrouwelijke dadelpalmen, opgekweekt uit 2000 jaar oude zaden, hebben een tweede oogst van dadels gegeven, tot grote vreugde van onderzoekers van het Arava Instituut voor Milieustudies in Kibbutz Ketura.

Door Redactie Israeltoday.nl, WIN |

Vorig jaar droeg een van de palmen, Hannah genaamd, 111 dadels. Dit jaar is de oogst zelfs nog groter, en de onder­zoekers verwachten een deel van de dadels te kunnen verkopen aan bezoe­kers van hun onderzoeks­centrum, bericht Israel Hayom.

De dadels zijn het resultaat van een tientallen jaren durend project om oude zaden te laten ontkiemen die uit de tijd van de Tweede Tempel dateren. De befaamde Israëlische archeoloog Yigal Yadin had die in de jaren ’60 van de vorige eeuw ontdekt onder het puin tijdens opgravingen in Masada.

Nadat de zaden tientallen jaren waren opgeslagen, startten Dr. Elaine Solowey, directeur van het Centrum voor Duurzame Landbouw van het Arava Instituut en Dr. Sarah Sallon, directeur van het Louis L. Borick Natuur­genees­kundig Onderzoeks­centrum van het Hadassah Ziekenhuis, een project om ze te ontkiemen, in een poging om uitge­storven planten, die vroeger in de regio groeiden, opnieuw te introdu­ceren. De ouderdom van de zaden wordt geschat tussen 1800 en 2400 jaar.

Het project resulteerde in 2005 in het ontkiemen van Methu­salem, het oudste zaad dat ooit met succes is ontkiemd. Dat succes werd herhaald met de ontkieming van nog zes oude dadelpalmen – Adam, Boaz, Hannah, Yonah, Yehudit en Uriel – uit een pool van 32 zaden die werden gevonden op een aantal plaatsen waaronder Masada en Qumran. Doordat er twee vrouwelijke bomen bij waren, konden de onderzoekers de bomen bestuiven.

‘Het is erg opwindend om de dadels te proeven en zo’n grote en significante hoeveelheid vruchten te zien, omdat we geen garanties hadden dat we een vrucht­dragende vrouwe­lijke boom zouden krijgen,’ zei Dr Solowey. ‘Het lijkt dus op een wonder op verschillende niveaus – zaden uit archeo­logische opgravingen die met succes ontkiemden, en tegen alle verwachtingen in zaten er vrouwelijke bomen tussen. We zijn verheugd dat we een oude dadelsoort nieuw leven kunnen inblazen.’

Na een ceremonie van het plukken en uitspreken van de zegen buiten het Arava Instituut proefden enkele deel­nemers de vruchten, die lijken op Medjool dadels maar naar verluidt veel zoeter zijn, met een smaak die doet denken aan honing.

Het baanbrekende project, dat internationaal veel waar­dering heeft gekregen, is volgens Dr. Solowey opgezet om de oorsprong van oude palm­boom­populaties te achter­halen. De onder­zoekers hopen meer te weten te komen over oude land­bouw­technieken en vermoeden dat de Judeese soort die in Israël is ontstaan, een hybride was tussen dadel­palmen van het Arabisch schiereiland en van Noord-Afrika.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.