Daarom moest Bahaa Abu al-Ata worden uitgeschakeld

Afgelopen nacht werd de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) leider Bahaa Abu al-Ata in Gaza gedood door een Israëlische bom. Een poging om ook PIJ-leider Akram al-Ajouri bij Damascus uit te schakelen is blijkbaar mislukt. Hiervoor moet een goede reden zijn geweest.

Door Redactie Israel Today, Tsvi Sadan |

Baha Abu al-Ata was het hoofd van de Al Quds-brigades van de gewapende vleugel van de Palestijnse Jihad in Gaza, die wordt gesteund door Iran.
Abu al-Ata zelf zou sterke banden hebben gehad met Teheran en werd beschouwd als een van de meest radicale terroristen in de Palestijnse Jihad, die in de Gazastrook al als radicaler wordt beschouwd dan de Hamas die daar heerst.

Abu al-Atah zelf zou verantwoordelijk zijn geweest voor veel raketaanvallen op Israël die in heet afgelopen jaar. Volgens het Israëlische leger was de 42-jarige Abu al-Ata verantwoordelijk voor honderden terroristische aanslagen. Bovendien lijkt het erop dat Israël over informatie beschikte dat er ten minste één andere grote terroristische aanslag was gepland, die op korte termijn zou worden uitgevoerd.

Tot de terreuraanslagen behoorden sluipschutters en explosieve drones. Terwijl Abu al-Ata op dit moment alleen maar bevelen geeft, heeft hij vroeger zelf aanvallen uitgevoerd. Zo was hij in 2008 ook betrokken bij een dodelijke aanslag, terroristen waren Israël binnengedrongen en hadden twee Israëlische soldaten gedood.

Israël probeert al jaren Abu al-Ata te elimineren. In 2012 werd een poging gedaan om een huis aan te vallen waarin hij zou zijn geweest. Nu is het Israëlische leger geslaagd in een actie die werd goedgekeurd door premier en (tot vacnochtend) minister van Defensie Netanyahu.

Blijf in de buurt van schuilkelders
Nu luisteren ik en de rest van de inwoners van Tel Aviv naar luchtalarm sirenes, terwijl raketten neerkomen op Israëlische gemeenschappen, van de omgeving van de Gazastrook helemaal tot het noorden van onze kustmetropool.

Het Israëlische leger heeft de bewoners van dit hele gebied, inclusief heel Tel Aviv, instructies gegeven om binnen te blijven en dicht bij de schuilkelders te blijven. Scholen, winkelcentra, kantoorgebouwen en andere openbare gelegenheden zijn vandaag gesloten, net als enkele snelwegen dichter bij de Gazastrook.

Veel Israëli’s ontvingen via WhatsApp berichten om niet naar hun werk te komen. Ze lazen: ‘Volgens de richtlijnen van het Home Front Command (Civiele verdediging) zal de [werkplek in kwestie] vandaag niet in bedrijf zijn. Blijf alstublieft in de buurt van een schuilkelder en luister naar verdere instructies van het Home Front Command.’

Intussen heeft de IDF de inzet van zijn troepen aan de grens van de Gazastrook versterkt en verklaard, voorbereid te zijn op ‘verdere ontwikkelingen’.

Abu al-Ata, door Israëlische functionarissen bestempeld als een ‘tikkende bom’, was verantwoordelijk voor meerdere aanvallen op het zuiden van Israël, wat de vraag oproept ‘waarom nu’?

IDF-woordvoerder Brig.-Gen. Hidai Zilberman zei dat het doden van al-Ata geen teken is van de terugkeer van het ‘moordbeleid’. Dat, in combinatie met de poging om een andere jihadistische leider in Syrië te vermoorden, zou erop kunnen wijzen dat er achter de schermen iets veel groters aan de hand is. En dat er iets in verband kan worden gebracht met de herhaalde waarschuwingen van premier Benjamin Netanyahu over een dreigende Iraanse aanval op Israël.

Israël houdt zich al jaren strikt aan een beleid van terughoudendheid als het gaat om terroristen uit de Gazastrook. De beslissing om zo’n groot risico te nemen door hoge PIJ-leiders aan te vallen zou niet lichtvaardig of zonder goede reden worden genomen.

Om het leven in Israël onder dergelijke omstandigheden tot stilstand te brengen bedreigt niet alleen het leven van zijn burgers, maar heeft ook een aanzienlijke negatieve economische impact. Nogmaals, dit suggereert dat al-Ata en al-Ajouri slechts het topje van een kwaadaardige Iraanse ijsberg waren, waarvan Israël vond dat het niet langer kon wachten om ertegen op te treden.

Voor dit moment zeggen de Israëlische ambtenaren dat deze recentste ‘ronde’ enkel een andere beperkte confrontatie met Gaza is. We zullen snel weten of dit waar is of niet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.