De regering keurde de uitbreiding van de boostercampagne goed na een lange kabinetsvergadering over het onderwerp, maar de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Nachman Ash, moet nog officieel zijn handtekening zetten onder de aanbeveling. Verwacht wordt dat hij dit zal doen.
Israël was het eerste land dat de toediening van boostershots van het Covid-19 vaccin goedkeurde, eerst aan burgers boven de leeftijd van 60 jaar, en nu boven de leeftijd van 50 jaar. Premier Naftali Bennett had naar verluidt de leeftijd om in aanmerking te komen willen verlagen tot 40 jaar, maar andere leden van zijn kabinet drongen aan op een meer geleidelijke aanpak.
‘Dit was de juiste beslissing voor de gezondheid van de Israëlische burgers en een belangrijke stap in de strijd tegen de Delta-variant,’ zei Bennett. ‘Ga op pad en laat je inenten. Dit gaat over het redden van levens. Het ligt in onze handen.’
De nieuwe regering van Israël staat onder enorme druk om een groeiende vierde golf van corona-infecties, aangewakkerd door de snelle verspreiding van de Delta-variant, in te dammen. Sinds een aantal dagen registreert Israël dagelijks meer dan 6.000 nieuwe besmettingen, met een gemiddeld positief testresultaat van bijna 5%.
Veel verontrustender is de stijging van het aantal Israëli’s dat in ernstige toestand met Covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen. Dat aantal staat nu op 462, met 75 mensen aan de beademing. Slechts 12 dagen geleden bedroeg het aantal in ziekenhuizen opgenomen Coronapatiënten 221, en begin juni waren er nog maar 49 opgenomen met Covid-19.
Maar ondanks de noodzaak om deze aantallen omlaag te brengen, werd Israël eerder deze week op de vingers getikt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor zijn massale verdeling van extra doses vaccin terwijl de wetenschap dergelijke maatregelen nog niet ondersteunt.
Bruce Aylward, de woordvoerder van de WHO inzake de corona-pandemie, noemde Israël niet bij naam, maar vertelde via sociale media evenement dat de rijkere naties van de wereld ‘collectief een afkeer van zichzelf zouden moeten hebben’ wegens het over-vaccineren, terwijl armere landen nauwelijks in staat zijn om een fractie van hun bevolking in te enten.
Volgens Mariangela Simao, assistent-directeur-generaal van de WHO voor toegang tot geneesmiddelen, ‘is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat we een derde dosis nodig hebben’.
Israël is momenteel slechts een van de drie landen die Covid-boosterinjecties hebben goedgekeurd en beginnen toe te dienen, de andere twee zijn Rusland en Hongarije.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.