Corona: Experimentele medicijnen en een vaccinpil

Astra Zeneca, BioNTech-Pfizer, Moderna, die namen hoor je steeds als het om het voor­komen en genezen van Corona-besmet­tingen gaat. Vandaag aandacht voor enkele experi­menten met andere middelen voor de behan­deling van patiënten, en een vaccin in pilvorm.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Behandeling van een patiënt met EXO-CD24 door prof. Nadir Arber. (Foto: Woordvoerder Ichilov Medical Center)

Een nieuw geneesmiddel voor ernstige Corona-patiënten, dat is getest in enkele Griekse ziekenhuizen, lijkt veelbelovend. Het middel EXO-CD24 is ontwikkeld in het Tel Avivse Sourasky Medisch Centrum door prof Nadir Arber, en gaat de cytokine­storm tegen. Dat is het op hol slaan van het immuunsysteem, waardoor dit ook gezonde cellen aanvalt en adem­halings­problemen kunnen ontstaan. Dit komt voor bij 5 tot 7 procent van de Corona­-patiënten. Bij een Fase I test in het Ichilov Medical Center in Tel Aviv trad bij 29 van de 30 patiënten binnen drie tot vijf dagen aanzien­lijke verbetering op.

CD24 is een klein eiwit op het celmembraan, dat onder veel meer het mechanisme voor decytokinestorm reguleert. De behandeling met EXO-CD24 beïnvloedt niet het immuun­systeem als geheel, maar alleen dit specifieke mechanisme, en helpt het weer in balans te komen.

Bij de Fase II studie, uitgevoerd in Griekenland omdat Israël op dat moment weinig Corona-patiënten had, werd 93 % van de 90 patiënten na 5 dagen of eerder ontslagen. Bij deze studie is gekeken naar de veiligheid en de effectieve dosis van het medicijn.

Bestaande geneesmiddelen gebruiken
Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem bewandelen een andere weg in de zoektocht naar medicijnen bij een Corona-besmetting: bestaande antivirale medicijnen tegen b.v. influenza testen op hun bruikbaarheid. Het gaat dan om medicijnen die het E proteïne ionenkanaal in het membraan van het Corona­virus blokkeren. Ionen­kanalen maken het een virus mogelijk, zijn zuurgraad en saliniteit te regelen. Het blokkeren van deze kanalen maakt het moeilijker voor infecties om zich te verspreiden. Het voordeel van dit soort medicijnen is, dat ze al op mensen getest en goedgekeurd zijn.

In het Sheba Medical Center in Tel Hashomer is in de afgelopen maanden een onderzoek uitgevoerd naar gebruik van het geneesmiddel Ivermectin bij Corona-patiënten. Het middel is al in 1987 goedgekeurd door de FDA, en wordt in derde-wereld-landen toegepast tegen parasieten.In de loop der jaren bleek het bruikbaar tegen diverse andere besmettingen, en recent begon onderzoek naar bruikbaarheid tegen HIV, influenza en Westnijlkoorts. Bij een onderzoek met 89 vrijwilligers bleek het de genezing te versnellen en de besmet­te­lijk­heid sterk te vermin­deren. Bovendien is het middel erg goedkoop.

Een Coronavaccin in pilvorm?
Het in Jeruzalem en New York gevestigde bedrijf Oramed richt zich op het geschikt maken van medicijnen voor oraal gebruik, in de vorm van capsules of pillen, bij voorbeeld voor suikerziekte. Het bedrijf heeft een orale versie ontwikkeld van een veelbelovend vaccin, ontwikkeld door het in India gevestigde Premas Biotech.

Omdat deze pil niet gekoeld behoeft te worden zoals met name het BioNTech-Pfizer vaccin, en geen knappe verpleegster nodig is voor een injectie, is hij bijzonder geschikt voor landen zoals India, waar slechts 5% van de bevolking is gevaccineerd. Deze maand begint in Tel Aviv een klinische test met 24 niet-gevaccineerde vrijwilligers, om te onderzoeken of zij antilichamen tegen Corona aanmaken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.