Christenen in Gaza: een gediscrimineerde minderheid

Christenen in Gaza proberen het gebied te verlaten, maar dat wordt hun vrijwel onmogelijk gemaakt. Kan de internationale gemeenschap helpen?

Door TPS | | Onderwerpen: christenen, Gaza
Palestijnse Grieks-orthodoxe christenen bidden tijdens Kerst in Gaza-stad. Foto: Hassan Jedi/Flash90

De muren van de “Kerk van de Heilige Familie” in Gaza-stad waren binnen en buiten versierd met lichtjes, terwijl kinderen kaarsen droegen en op trommels sloegen. Christenen in Gaza hebben zaterdag een kerstnachtdienst gehouden.

Pater Gabriel Romanelli, de priester van de Latijnse kerk, zei tegen het Turkse persbureau Anadolu: “Kerstmis is een vreugdevolle gebeurtenis die we elk jaar vieren,” maar er kwamen slechts enkele tientallen christenen naar de viering op kerstavond, wat de moeilijke leefsituatie van de gemeenschap onder het bewind van Hamas onderstreept.

Hamas probeert officiële gegevens over de sociaaleconomische situatie van Gaza in het algemeen en van de christenen in het bijzonder te verbergen. Uit berichten van christenen die Gaza hebben verlaten, van kerkgenootschappen en van buitenlandse journalisten blijkt echter dat christenen in groten getale emigreren.

Dit percentage is sterk gestegen sinds de opkomst van Hamas in 2007.

Hamas ontkent beweringen over discriminatie en vervolging van christenen. Maar terwijl Palestijnen christenen zien als “partners in de strijd tegen Israël en het lijden”, blijken christenen in Gaza actief te worden gediscrimineerd op religieuze gronden en worden zij gedwongen te emigreren en een nieuw leven te zoeken.

Redenen

In de afgelopen jaren gepubliceerde studies wijzen op een sterke wens van de christelijke bevolking om uit Gaza te emigreren. De persdienst Tazpit meldde begin december dat 12% van de bevolking van Gaza is gevlucht sinds Hamas de macht heeft overgenomen.

Uit studies die in de afgelopen jaren werden gepubliceerd blijkt echter dat de wens van christenen in Gaza om te emigreren twee keer zo groot is als die van moslims daar.

Uit de studies blijkt dat de belangrijkste redenen voor christelijke emigratie vooral van economische en sociale aard zijn, de zoektocht naar beter onderwijs, corruptie, de interne Palestijnse situatie, de veiligheidssituatie in Gaza – en religieuze vervolging.

Uit berichten in de media en op sociale netwerken blijkt dat de bezorgdheid onder de christelijke bevolking in Gaza is toegenomen door de opkomst van Hamas en de groei van extreme salafistische organisaties in Gaza en de Islamitische Staat in de naburige Sinaï.

Vertegenwoordigers van de kerk hebben twee moorden en vijf ontvoeringen gedocumenteerd, slachtoffers omdat zij christenen waren.

In 2020 bleek uit een grote enquête van het Palestijnse Centrum voor Beleids- en Onderzoeksonderzoek dat 25% van de Palestijnse christenen getuige was geweest van geweld op religieuze gronden en een grote meerderheid meldde zich niet welkom te voelen bij moslims.

Bovendien maakte 25% melding van religieuze discriminatie bij sollicitatiegesprekken, terwijl 30% zei het slachtoffer te zijn geweest van uitingen van haat op religieuze gronden. Een kwart van de Palestijnse christenen vertelde de enquêteurs dat moslims hen hadden gevraagd zich tot de islam te bekeren.

Bovendien zei 70% dat ze minstens één keer in hun leven van moslims hadden gehoord dat christenen zullen branden in de hel.

Vandaag leven er slechts ongeveer duizend christenen in de Gazastrook. Een groot deel van de christelijke bevolking is voornamelijk in het westen van Gaza City geconcentreerd en leidt een gesegregeerd gemeenschapsleven. Aan het begin van de jaren 2000 woonden er ongeveer 3500 christenen in de Gazastrook.

Palestijnse bronnen geïnterviewd door Arabische media zeggen dat de opening van de Rafah grensovergang in 2018 heeft geleid tot het vertrek van ongeveer 24.000 mensen uit Gaza, terwijl overheidsbronnen in Israël het aantal dit jaar op 35.000 schatten.

Een andere peiling die in 2020 door het in de VS gevestigde pan-Arabische Alhurra Channel werd gepubliceerd, riep nog meer belangrijke vragen op.

Uit dit onderzoek blijkt dat de christelijke aanwezigheid in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit en de Gazastrook de afgelopen 100 jaar aanzienlijk is afgenomen. In Bethlehem bijvoorbeeld, de stad met de meeste christenen en de Geboortekerk, is het aantal christenen gedaald van 84% in 1922 tot 28% in 2007.

Uit dit onderzoek bleek ook een sterke motivatie om te emigreren: 36 % van alle Palestijnse christenen zei te overwegen naar het buitenland te emigreren, maar het percentage christenen dat in Gaza woont en aangaf te willen vertrekken, bedroeg 84 %.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox