Muhammad al-Mossawy, een Irakees en voormalig moslim die zich bekeerde tot het christendom, weet niet hoe hij erin geslaagd is om zijn negentig dagen in de Duitse vluchtelingenopvang te overleven. De overbevolkte behuizing met meer dan 8 personen in een kamer was niet de oorzaak van zijn ergernis, noch het gebrek aan netheid, of privacy.
De reden was de voortdurende preken en druk die hij dagelijks moest verduren van zijn kamergenoten, die probeerden hem naar de ‘juiste godsdienst’ te leiden nadat ze hadden vernomen dat hij christen was geworden.
‘Waar kom je vandaan?’, wat een onschuldige en beleefde vraag lijkt om aan een nieuwkomer te stellen, is een code geworden voor een duistere agenda onder de vluchtelingen die in Duitsland aankomen. ‘Alle nieuwe vluchtelingen worden onderworpen aan deze vraag, waarmee moslims proberen te bepalen wat je religie of sekte is, en dus hoe ze met je moeten omgaan,’ vertelde Al-Mossawy aan Israel Today.
‘Het is niet genoeg om te antwoorden dat je uit Syrië of Irak komt,’ legde Deyaa Ibrahim uit, een andere jonge vluchteling uit Irak, die ontsnapte naar Libanon, vervolgens over naar Griekenland en uiteindelijk naar Duitsland. ‘Als er naar gevraagd wordt, is de volgende vraag: ‘Waarvandaan precies? Mijn kamergenoten vragen zich af waarom ik niet met hen ga bidden. Dan zijn ze geschokt als ik ze vertel dat ik een christen ben met een moslimachtergrond.’
De moslims in de Duitse vluchtelingenopvangcentra proberen religieuze controle uit te oefenen over christenen en andere niet-moslims door eerst hun geloof te evalueren en hen vervolgens onder druk te zetten om hun onderwerping aan de islam te bewijzen.
Ibrahim, een tot het christendom bekeerde moslim die een tijd in een Duits vluchtelingenkamp doorbracht, zei: ‘Helaas geloven veel mensen, die afkomstig zijn uit Arabische samenlevingen of landen in de islamitische wereld, dat zij het absolute recht hebben om mensen onder druk te zetten om zich te bekeren, omdat zij geloven dat de religie waarin zij geboren zijn oppermachtig is.’
Doodsbedreigingen
Toen hij zich in Duitsland als ‘christen’ liet registreren, had al-Mossawy niet verwacht dat hij ook in Duitsland het slachtoffer zou worden van vervolging door zijn voormalige landgenoten. De 30-jarige al-Mossawy werd direct met de dood bedreigd door de bewoners van het vluchtelingencentrum, nadat zij hadden ontdekt dat hij een ‘afvallige’ was. Zoals zij het zien, moet hij worden gedood. Hij ging voor bescherming naar de politie, die hem snel uit het centrum verwijderde.
‘Het niet accepteren van de ander is de reden van dit alles,’ zegt Al-Mossawy. ‘Ik had in mijn ergste dromen niet gedacht dat ik in het land van de vrijheid (Duitsland) bedreigd zou worden om mijn christelijke overtuiging, en tot op dit moment begrijp ik de reden niet waarom mensen dit doen. Mijn geloof is mijn keuze, ik ben er verantwoordelijk voor, en ik accepteer anderen zoals ze zijn. Helaas bestaat deze cultuur niet voor veel moslims,’ zei hij.
Ibrahim, die ook was ontsnapt naar Libanon waar hij als vluchteling was geregistreerd bij de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, waar hij herhaaldelijk werd bedreigd vanwege zijn geloof. Ook hij ontsnapte uiteindelijk naar Griekenland en later naar Duitsland.
Veel christelijke vluchtelingen zeggen dat de religieuze vervolging door moslims niet de enige reden is voor hun problemen in Duitsland. Er is ook inmenging en beperking in hun leven door mensen die hen automatisch op één lijn stellen met radicale moslims en onruststokers, wat voor sommigen hun tijd in Duitsland moeilijk maakt.
Maar voor velen is hun nieuwgevonden christelijk geloof ook een bron van kracht. ‘Mijn moslimbuurman had de gewoonte zijn telefoon open te zetten, zodat iedereen elke dag zijn luide privégesprekken met een meisje kon horen. Als hij de telefoon uitzette, vervloekte hij haar en zei slechte dingen over haar. Dan wendde hij zich tot mij en vroeg me wanneer ik zou terugkeren tot de Islam en een goede gelovige zou worden Ik vroeg me op dat moment af wie van ons echt begeleiding nodig had’
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.