Christelijke groepen protesteren tegen beweging van Presbyteriaanse Kerk (VS) die Israël beschuldigt van Apartheid

“De anti-Israël vooringenomenheid van deze kerk is immoreel en moet worden veroordeeld, maar de overgrote meerderheid van de Amerikanen staat achter Israël.”

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: christenen, Apartheid
Deelnemers aan de "Sidewalk Stand Against Antisemitism" houden borden vast voor een mobiel billboard met de tekst "Don't Wreck Jewish-Christian relations" in de buurt van het hoofdkwartier van de Presbyteriaanse Kerk (USA) in Louisville, Ky., 28 juni, 2022. Foto: Courtesy of the Philos Action League and Pathways for Peace.

Het International Engagement Committee van de 225e jaarlijkse Algemene Vergadering van de Presbyteriaanse Kerk (VS) heeft op 28 juni een document aangenomen waarin Israël ervan wordt beschuldigd een apartheidsstaat te zijn.

Verschillende christelijke organisaties, naast groepen die zich verzetten tegen antisemitisme, protesteerden tegen de ouverture en de groeiende anti-Israël houding van de denominatie voor en na de goedkeuring ervan. Het Philos Project, een christelijke non-profit organisatie gewijd aan het bevorderen van een positieve christelijke betrokkenheid bij het Midden-Oosten, liep voorop in de demonstraties.

Op 25 juni organiseerde Philos een campagne voor deelnemers om een vooraf opgestelde brief af te geven bij hun dichtstbijzijnde Presbyteriaanse kerk, drie dagen voordat de commissie het document in overweging nam. De brief riep de leiders van het kerkgenootschap op om de ouverture te verwerpen: “Erkenning dat Israëls wetten, beleid en praktijken apartheid inhouden tegen het Palestijnse volk”.

Het document, ingediend door de Presbytery of Grace – een orgaan van Presbyteriaanse ouderlingen en predikanten – riep de Presbyteriaanse Kerk op om de Israëlische wetten ten opzichte van de Palestijnen te beschouwen als “in overeenstemming met de internationale juridische definitie van apartheid”.

Door de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen gelijk te stellen met de rassenverhoudingen in het Zuid-Afrika van de apartheid, beweerde de verklaring dat Israël afzonderlijke wetten voor Joden en Palestijnen had die Joden bevoordeelden boven Palestijnen, en dat Israël Palestijnen verbannen had naar “reservaten en getto’s”. Het document beschuldigde Israël er verder van “Palestijns land en water te onteigenen voor joodse nederzettingen” en Palestijnen “vrijheid van verblijf” en “recht op een nationaliteit” te ontzeggen, en riep de Presbyteriaanse kerk op actie te ondernemen tegen de Joodse staat.

De brief van Philos zei dat het document antisemitische haat zou aanwakkeren door “de enige Joodse plaats voor zelfbeschikking te vergelijken met het kwaad en in gelijkenis met nazi-Duitsland” en door “ten onrechte” te beweren dat er “schendingen zijn tegen minderheidsgemeenschappen in Israël” en de Palestijnse gebieden.”

De brief vermeldde ook dat het document “beweringen van individuen die een record hebben van het maken van antisemitische uitspraken” naar voren bracht en negeerde “internationale getuigen, Zuid-Afrikaanse stemmen, en Arabische leiders in Israël die verifiëren dat de praktijken van Israël geen ‘apartheid’ vormen.”

Meer dan 10 andere Christelijke en pro-Israël organisaties hadden de brief van Philos ondertekend, waaronder de Pastors Wives of America, National Hispanic Pastors Alliance en Covenant Daughters Ministries International.

Deelnemers aan de “Sidewalk Stand Against Antisemitism” staan bij het hoofdkantoor van de Presbyteriaanse Kerk (USA) in Louisville, Kentucky., op 28 juni 2022. Demonstranten vroegen PCUSA-afgevaardigden die het gebouw binnenkwamen om tegen het document te stemmen die Israël beschuldigt van apartheid. (Foto: Courtesy of the Philos Action League and Pathways for Peace.)

Drie geloven, twee volken en één mensenfamilie

Op 28 juni organiseerde Philos een “Stoepdemonstratie tegen Antisemitisme” in de buurt van het nationale hoofdkwartier van de Presbyteriaanse Kerk van de VS in Louisville, om te protesteren tegen het document en de vijandigheid van het kerkgenootschap tegenover Israël.

Deelnemers aan het protest waren onder andere leden van Philos en vertegenwoordigers van Pathways for Peace, de Combat Antisemitism Movement en de Anti-Defamation League (ADL).

Demonstranten brachten een mobiel billboard met de tekst “Don’t Wreck Christian-Jewish relations” en een heteluchtballon met het bord “Fight Racism, Not Jews” bij de ingang van het hoofdkwartier van de Presbyteriaanse kerk.

Demonstranten hielden borden vast met de tekst “Verdeel christenen en Joden niet”, “Geen tolerantie voor Jodenhaat”, “Christenen en Joden verenigd” en “Israël geen apartheid”. Demonstranten vroegen ook de afgevaardigden van de Presbyteriaanse Kerk die het gebouw binnenliepen om tegen het document te stemmen.

Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de Presbyteriaanse Kerk komen vertegenwoordigers van Presbyteriaanse gemeenten uit het hele land bijeen om bestuurskwesties van het kerkgenootschap te bespreken. Vaak waadt de conferentie zich in de politiek en nemen de vertegenwoordigers van het kerkgenootschap resoluties aan over politieke en buitenlands-politieke kwesties.

Kwesties die verband houden met het Israëlisch-Palestijnse conflict domineerden op 28 juni de agenda van het Comité voor Internationale Betrokkenheid van de assemblee. De commissie heeft op 28 juni vier documenten over deze kwestie besproken en aangenomen, waaronder een gewijzigde versie van het document van Grace Presbytery waarin Israël van apartheid wordt beschuldigd.

De vergadering van de commissie op 28 juni begon met het aannemen van de ouverture “Jeruzalem 3, 2, 1: Drie geloven, twee volken en één menselijke familie”.

In het document wordt Israël ervan beschuldigd de rechten van moslim- en christelijke gelovigen in Jeruzalem niet te eerbiedigen, wordt “christelijk zionisme” aan de kaak gesteld als “afgoderij en ketterij”, en wordt de regering van de VS opgeroepen de Leahy-wet toe te passen om steun aan de Israëlische regering te verbieden.

De commissie debatteerde vervolgens over de ouverture waarin Israël van apartheid wordt beschuldigd en keurde deze na amendering met 28-3 goed.

Naast de unanieme goedkeuring van een ouverture waarin 15 mei wordt erkend als “Palestijnse Nakba-herdenkingsdag”, keurde de commissie unaniem de ouverture “Een oproep tot beëindiging van de belegering van Gaza en collectieve bestraffing van onschuldige Palestijnse en Israëlische burgers” van het New Castle Presbytery goed.

Het document riep de regering van de VS op om Israël aan te sporen de Israëlische “militaire aanvallen” op Gaza “door de lucht, over land en over zee” te “staken en te beëindigen”; riep Israël op om zijn blokkade van Gaza op te heffen; en riep Palestijnse terreurgroepen op om te stoppen met het afvuren van “ongeleide raketten op burgergebieden van Israël”.

Naast deze documenten heeft het comité voor oecumenisch en interreligieus engagement van de assemblee één resolutie met betrekking tot Israël aanbevolen – “ECU-08: Solidariteit met Palestijnse christenen” 28-1 op 27 juni.

De resolutie riep de Presbyteriaanse Kerk op om steun te betuigen aan Palestijnse christenen en karakteriseerde het Israëlische veiligheidsbeleid als religieuze vervolging. De resolutie verwees ook naar verklaringen waarin Israëls heerschappij over Judea en Samaria een “illegale” bezetting wordt genoemd.

Een demonstrant van de Philos Action League spreekt voor een camera, terwijl hij het bord “Verdeel christenen en Joden niet” vasthoudt, naast een heteluchtballon met de tekst “Bestrijd racisme. Niet Joden.” op 28 juni 2022. (Foto: Courtesy of the Philos Action League and Pathways for Peace)

‘Instrumentaliseer de kerk om Israël te demoniseren’

B’nai B’rith directeur van de Verenigde Naties en Intercommunale Zaken David J. Michaels vertelde JNS dat de documenten van de Presbyteriaanse Kerk “een record van obsessieve eenzijdigheid escaleren,” eraan toevoegend dat ze een “alleen erkenning van Israëlische zonde en alleen van Palestijnse ontberingen bevatten.”

“Israël, een democratie, wordt belasterd als een ‘apartheidsstaat’, maar niet zijn gewelddadige tegenstanders, of welke niet-democratische staat dan ook,” zei hij. “Palestijns lijden wordt herdacht als een ‘catastrofe’, maar niet het lijden van Israëlische Joden.”

In een reactie op het document, waarin Israël ervan wordt beschuldigd een apartheidsstaat te zijn, zei de ADL in een verklaring van 30 juni dat de “demoniserende taal van het document alleen maar dient om een wig te drijven tussen de PCUSA en de Joodse gemeenschap en niets constructiefs doet om vrede tussen Israëli’s en Palestijnen tot stand te brengen”.

De Presbyteriaanse Kerk heeft in de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als vurig anti-Israël door haar acties, zoals steunbetuigingen aan de anti-Israël Boycot, Desinvestering en Sanctie Beweging en oproepen tot het verwijderen van Joodse nederzettingen uit het van oudsher Joodse Judea en Samaria.

“Sinds 2004 heeft de Presbyteriaanse Kerk (USA) in de voorhoede gestaan van een diepe en groeiende bedreiging voor meer dan een halve eeuw van christelijk-Joodse verzoening,” zei Michaels.

Terwijl Joden “toegewijde vrienden hebben onder Presbyterianen,” zei hij, “heeft een vastberaden minderheid van extreme activisten gewerkt om de kerk te misbruiken om Israël te demoniseren, te isoleren en praktisch te schaden.

Deelnemers aan de “Sidewalk Stand Against Antisemitism” staan naast een heteluchtballon met de woorden “Fight Racism. Niet Joden.” erop geschreven in Louisville, Kentucky., op 28 juni 2022. (Foto: Courtesy of the Philos Action League and Pathways for Peace)

Hoewel de kerk in de loop der jaren vijandig tegenover de Joodse staat is komen te staan, deelde niet elke Presbyteriaanse gemeente de mening van de leiding van de denominatie.

Nadat de Presbyteriaanse Kerk in 2014 tijdens haar Algemene Vergadering in Detroit stemde voor het afstoten van aandelen Hewlett-Packard, Caterpillar en Motorola vanwege het zakendoen met Israël, reageerde één Presbyteriaanse gemeente – First Presbyterian Church-Fort Myers – door de anti-Israël retoriek van de kerk aan de kaak te stellen.

Het besluit om zich achter de Joodse staat te scharen heeft een prijs gekost.

De kerk verloor ongeveer een jaar aan kerkinkomsten na het maken van de stellingname, vertelde FPC-Fort Myers Senior Pastor Paul de Jong aan JNS. Sindsdien heeft FPC-Fort Myers de banden met het kerkgenootschap verbroken en zich aangesloten bij de Evangelical Presbyterian Church.

In januari beschuldigde de griffier van de Algemene Vergadering, Dr. J. Herbert Nelson II, Israël ervan Palestijnen tot slaven te maken in zijn Dr. Martin Luther King Day Jr. preek, waarbij hij zei: “de voortdurende bezetting in Palestina/Israël is slavernij in de 21e eeuw.”

Nelsons woorden trokken veroordeling van sommige van Nelsons mede-Presbyterianen zelf.

“Nelsons opmerkingen waren zo beledigend en opruiend dat mensen die normaal gesproken gewoon aan de zijlijn zouden zitten en hun handen omhoog zouden gooien … zelfs zij zijn bewogen om te zeggen: ‘We kunnen dit niet toestaan,'” vertelde ds. Todd Stavrakos, een mede-raadsman van Presbyterians for Middle East Peace (PFMEP) destijds aan JNS.

In reactie op Nelsons opmerkingen, had de ADL een brief gestuurd naar de Presbyteriaanse Kerk waarin werd benadrukt dat Nelsons “retorische bloemval” alleen maar diende om “de verantwoordelijkheid voor deze vermeende kwaadaardige entiteit op de schouders van het Joodse volk als geheel te leggen, met een impliciete veroordeling van de Joodse ethiek en moraal.”

In de brief staat verder dat, hoewel ADL weet dat de kerk “al heel lang voorstander is van de Palestijnse zaak”, de kerk “soms taal en benaderingen heeft gebruikt die ADL en anderen in de Joodse gemeenschap als niet-constructief hebben beschouwd”.

De toenemende vijandigheid van de Presbyteriaanse Kerk (USA) tegenover Israël heeft haar ook de kritiek opgeleverd van de grootste pro-Israël christelijke groep in Amerika: Christians United for Israel.

“Terwijl hun weerzinwekkende antisemitische houding tegenover Israël enkele krantenkoppen genereert, is het de moeite waard eraan te herinneren dat PCUSA slechts 1,1 miljoen aanhangers heeft, en ik betwijfel of de meerderheid van hen aandacht besteedt aan het anti-Israël project van de kerk,” vertelde CUFI-oprichter en voorzitter dominee John Hagee aan JNS.

“De anti-Israël vooringenomenheid van het PCUSA-leiderschap is immoreel en moet worden veroordeeld, maar de overgrote meerderheid van de Amerikanen staat achter Israël,” zei Hagee. “Uiteindelijk zeggen de hypocrisie en de haat van een handvol leiders bij een kleine christelijke denominatie veel meer over die leiders dan over Israël.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox