
Een hooggeplaatste Chinese diplomaat heeft gedreigd de betrekkingen met Israël te verslechteren nadat de Jerusalem Post een interview publiceerde met de minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan, zo twitterde de hoofdredacteur van de Post, Yaakov Katz, op dinsdag.
“Kreeg een telefoontje van de Chinese ambassade. Blijkbaar willen zij dat ik het verhaal intrek, anders zullen zij de banden met de Jerusalem Post verbreken en de betrekkingen met de staat Israël verslechteren. Onnodig te zeggen dat het verhaal niet weggaat,” schreef Katz.
In het interview dat maandag werd gepubliceerd, zei de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu dat Israël te veel op China had vertrouwd en dat Peking voorbereidingen trof om het afgescheiden eiland binnen te vallen.
“China is een autoritair land dat zaken doet volgens een heel andere filosofie,” zei Wu.
Hij voegde eraan toe dat “zij de handel soms als wapen gebruiken, en wij hebben gezien hoe zij hun bewapende handelsbetrekkingen met vele andere landen in praktijk brengen”.
Wu stelde verder voor dat Israël geen concessies moet doen aan Peking en zich geen zorgen moet maken als China boos is. “Als ze boos op je zijn, betekent het dat je iets goed doet”.
Bedreiging voor de betrekkingen VS-Israël
Israël heeft soortgelijke waarschuwingen uit Washington ontvangen toen het werd geadviseerd dat deals met China gewoonlijk voorwaardelijk zijn en dat te dicht bij Peking komen de betrekkingen tussen de VS en Israël zou kunnen schaden.
“China is geen betrouwbare partner,” vertelden leden van de entourage van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in januari 2020 aan hun Israëlische gastheren.
Dit feit is Israël niet ontgaan, en deskundigen geven toe dat China volgens heel andere regels werkt, waarvan de Joodse staat zich bewust moet zijn.
Tezelfdertijd is China in snel tempo opgeklommen tot een economische supermacht op wereldniveau, en Israël kan het zich niet veroorloven de toenaderingen van Peking te negeren, waardoor het een diplomatieke koorddans moet uitvoeren.
Chinese functionarissen zijn zich ook terdege bewust van deze dynamiek en hebben officieel verklaard dat Amerika vandaag misschien de belangrijkste bondgenoot van Israël is, maar dat de zaken over 50 jaar anders zullen liggen en dat de Joodse staat dan volledig op Peking gefixeerd zal zijn.
Chinees zionisme
Saillant detail: wist je dat de geestelijk vader van het moderne China een zionist was?
Dr. Sun Yat-sen, de Chinese leider uit het pre-communistische tijdperk die nog steeds wordt vereerd als de stichter van de moderne staat, schreef een eeuw geleden een brief waarin hij het zionisme “een van de grootste bewegingen van de moderne tijd” noemde.
Hij benadrukte verder dat “alle liefhebbers van de democratie de beweging voor het herstel van uw prachtige en historische natie, die zoveel heeft bijgedragen tot de beschaving van de wereld en die terecht een eervolle plaats in de volkerenfamilie verdient, slechts van ganser harte kunnen steunen en met enthousiasme begroeten”.