Afbeelding: De deal die Netanyahu met Pfizer sloot, stelde hem in staat om in een paar maanden tijd 5 miljoen Israëli’s (bijna 80% van de in aanmerking komende bevolking) te vaccineren. (Foto: Miriam Alster/Flash90)
Een jaar geleden was de wereld koortsachtig op zoek naar een vaccin, dat een einde zou kunnen maken aan de verlammende maatregelen en beperkingen als gevolg van de Covid-19 pandemie. De farmaceut-reus Pfizer was een van de eersten die de succesvolle ontwikkeling van een dergelijk vaccin aankondigde. Land na land hoopte de vaccins snel in handen te kunnen krijgen en plaatste bestellingen.
Op de een of andere manier lukte het de kleine Joodse Staat om meer dan genoeg vaccin-doses te bemachtigen, voldoende om haar gehele bevolking in te enten.
Veel, zo niet de meeste Israëli’s schreven dit succes toe aan de onderhandelingen door de toenmalige premier Benjamin Netanyahu. Albert Bourla, CEO van Pfizer, legde vorige week in een interview met de Financial Times uit, dat de persoon Bibi in belangrijke mate bijdroeg aan de succesvolle deal, maar dat de volhardende Israëlische premier daar niet alleen verantwoordelijk voor was.
Er was geen tijd om het Covid-19 vaccin onderworpen aan jarenlange strenge tests, wat normaal gesproken gebeurt met andere vaccins. Het was overigens ook niet strikt noodzakelijk. Wetenschappers werkten al jaren aan vaccins tegen corona-virussen, want Covid-19 was bepaald niet het eerste van dit type virussen (denk aan SARS en MERS).
Toch ontbrak het aan degelijk onderbouwde gegevens, hetgeen snel zou kunnen worden verholpen met behulp van een betrekkelijk kleine natie, die in staat zou zijn het grootste deel van haar bevolking snel in te enten.
Israël paste in het plaatje omdat het land slechts 9 miljoen inwoners telt, en de overgrote meerderheid van de burgers bereid was zich te laten vaccineren, zodat het dagelijks leven zou kunnen terugkeren. Belangrijker nog, zo legde Bourla uit, was dat een ‘testland’ een heel efficiënt elektronisch patiëntendossier moest hebben. Israël voldeed aan alle eisen en stemde er daarom mee in om medische gegevens over het virus uit te wisselen, in ruil voor garanties omtrent de levering van doses vaccin.
En Netanyahu was de katalysator. ‘Het belangrijkste dat duidelijk werd, was dat Bibi er bovenop zat en erg goed op de hoogte was’, zei Bourla. ‘Hij belde me wel dertig keer en vroeg onder andere: ‘Hoe zit het met de jongeren? … wat doe je aan de Zuid-Afrikaanse variant?’
Bourla maakte soortgelijke opmerkingen in maart, toen hij voor de Israëlische nieuwszender Channel 12 vertelde: ‘Ik heb met verschillende staatshoofden gesproken. Ik heb ook met uw premier gesproken en hij heeft me ervan overtuigd dat Israël het land is met de juiste voorwaarden. Ik was, eerlijk gezegd, onder de indruk van de grote betrokkenheid van uw premier. Hij belde me wel 30 keer.’
In zijn interview met de Financial Times voegde de Pfizer-chef eraan toe, dat hij er niet aan twijfelde dat het welzijn van het Israëlische volk Netanyahu’s grootste zorg was, maar ik ben er zeker van dat hij ook dacht: ‘Dit kan me politiek helpen’.
Toen de interviewer suggereerde, dat Bibi zich had misrekend, aangezien zijn succesvolle inentingscampagne hem niet had behoed voor het verlies van de macht na de verkiezingen van 23 maart, antwoordde Bourla: ‘Mogelijk. Maar hij heeft het heel goed gedaan’.
Zie ook:
Pfizer Chairman and CEO Albert Bourla addressed the appreciation ceremony for health system personnel and partner agencies for their contribution to Israel’s fight against the coronavirus,
Netanyahu’s persistence to obtain vaccines swiftly was political consideration, says Pfizer CEO.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.