Afbeelding: Premier Bennett smeedt een nieuw partnerschap tussen Israël en Bill Gates. (Foto: Haim Zach/GPO)
In de korte gesprekken met de Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Boris Johnson, de Franse president Emanuel Macron en vele anderen ging het vooral over de nucleaire dreiging vanuit Iran. Een lid van de delegatie van Bennett vertelde aan de pers dat deze tête-à-têtes, ondanks hun korte duur, zeer productief waren geweest.
‘Dit is een goed moment voor de Israëlische diplomatie, en we moeten hier gebruik van maken’, zei de Israëlische politicus. ‘We hebben geprobeerd in een half uur te doen wat we normaal in een dag of twee doen’, voegde hij er aan toe, verwijzend naar de ontmoetingen met verschillende staatshoofden en regeringsleiders, die direct ‘to the point’ moesten komen.
Dit wil niet zeggen dat er geen tijd was voor de nodige hoffelijkheid. Met name de Indiase premier Narendra Modi leek met Bennett de tijd te nemen om hem als vriend beter te leren kennen.
Bennett noemde Modi ‘de meest geliefde persoon in Israël’ en accepteerde de uitnodiging om India begin volgend jaar te bezoeken. Bennetts voorganger, Benjamin Netanyahu, was ook op persoonlijk vlak bevriend met de Indiase leider.
Palestijns rumoer verstomt
Intussen probeerde de Palestijnse Autoriteit deze internationale conferentie aan te grijpen, om nieuwe beschuldigingen aan het adres van Israël te uiten.
Volgens Mohammad Shtayyeh, premier van de PA, draagt Israël er de schuld van waarom de Palestijnen de klimaatverandering niet doeltreffender kunnen bestrijden, en hij benoemde Israël als ‘een obstakel voor het Palestijnse beleid, vooral omdat we niet ons hele grondgebied kunnen gebruiken voor zonne-energie’.
Shtayyeh verklaarde aan de verzamelde regeringsleiders dat ‘de Israëlische bezetting op lange termijn de grootste bedreiging vormt voor het Palestijnse milieu’ en beschuldigde Israël van een ‘systematische vernietiging van het milieu’. (Er werd natuurlijk geen melding gemaakt van het feit dat Israël het enige land op aarde is dat de 21e eeuw is ingegaan met een netto toename van bomen).
Maar niet velen leken naar Shtayyeh te luisteren. Israëlische politici merkten op dat de Palestijnse kwestie bijna volledig werd genegeerd in Bennetts ontmoetingen met andere staatshoofden en regeringsleiders.
Partnerschap met Bill Gates
Er werd veel gesproken over de politiek en de veiligheid binnen het Midden-Oosten, maar hoe zit het met de klimaatverandering?
Toen het Bennett’s beurt was om te spreken, ging hij over dit onderwerp van de dag de diepte in, en had hij ook een mogelijk kansrijke ontmoeting met Bill Gates over het onderwerp.
De Israëlische premier wil dat Israëls wereldwijd toonaangevende hightech-industrie zich meer gaat richten op de bestrijding van klimaatverandering. Maar weinigen verwachten dat de directies van de plaatselijke industrieën dit uit eigener beweging zullen doen, tenzij er een sterke financiële stimulans is.
Een samenwerking met mensen zoals Bill Gates kan de perceptie versterken, dat de strijd tegen klimaatverandering niet alleen goed is voor de planeet, maar ook lucratief kan zijn.
Tijdens een ontmoeting op j.l. dinsdag in de coulissen van de COP26 kondigden Bennett en Gates gezamenlijk de oprichting aan van een werkgroep, waarin de staat Israël en de Gates Foundation zitting hebben, en die zich gaat richten op innovatie inzake klimaatverandering.
Gates merkte op dat Israël duidelijk een van de meest innovatieve naties ter wereld is, maar dat haar inspanningen nog niet voldoende gericht zijn op klimaatverandering. Bennett verzekerde hem dat de Joodse staat ‘zijn nationale potentieel – de energie van mensen, en hun intelligentie – kan en zal gaan richten op de strijd tegen de klimaatverandering. Wij zien deze inzet als een nationale missie’.
Gates zei verheugd en benieuwd te zijn in zijn verwachting, waar dit nieuwe partnerschap met Israël in de nabije toekomst toe zal gaan leiden.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.