Baron Edmond de Rothschild en de Israëlische landbouw

Sinds de zestiger jaren van de 19e eeuw kwamen er steeds meer Joodse zionisten naar Israël. Zij legden met hun eerste moshavs (agrarische nederzettingen) een fundament voor de latere stichting van de Staat Israël.

Door Eliane Müller |

Afbeelding; De pittoreske stad Zichron Ya’akov is omringd door wijngaarden.
Hier komt de beroemde Carmelwijn vandaan. (Foto: Lior Mizrahi/Flash90)

De moshavs werden in hun voortbestaan bedreigd door financiële moeilijkheden. Toen de pioniers bij baron Edmond de Rothschild om hulp vroegen, was hij bereid de nederzettingen te ondersteunen. Hij voorzag volledig in de financiële behoeften van de moshavs Rishon LeZion, Zichron Ya’akov, Rosh Pina en Ekron.

De Franse tak van de bankiersfamilie De Rothschild kwam voort uit Jakob en Betty de Rothschild. Edmond was hun derde kind. Hij groeide op in Parijs, kreeg
een traditioneel Joodse opvoeding, maar ook een seculaire vorming. In 1868 trad hij toe tot het bankwezen, maar speelde daarin nooit echt een actieve rol. Hij interesseerde zich meer voor kunst en zette zich vooral in voor het zionisme.

Na de pogroms in Rusland vanaf 1881, hielp de baron Russische Joden om naar het toenmalige Palestina te emigreren, dat toen nog tot het Ottomaanse Rijk behoorde. Vanaf 1882 kocht hij stukken grond. Hij bevorderde de bouw van nederzettingen. Hij verwezen­lijkte de projecten vaak samen met zijn vrouw Adelaïde, die ook een zioniste was. De Joodse nederzettingen Zichron Ya’akov en Rishon LeZion zijn in die tijd opgericht. De baron ondersteunde vooral de landbouw.

Baron Edmond de Rothschild schonk de Jewish Colonization Association meer dan 25.000 hectare bouwland, inclusief de daarbij behorende nederzettingen. Hij initieerde bovendien de aanleg van diverse wijnbouwgebieden. In 1924 stichtte hij de Palestine Jewish Colonization Association, waarmee hij nog eens meer dan vijfhonderd vierkante kilometer land kocht.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het ‘agrarische’ decembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.