Archeologie: Hanger van 3000 jaar oud gevonden

Tijdens het Temple Mount Sifting Project kun je in aarde, die door moslims van de Tempelberg is verwij­derd en als waarde­loze grond is afgevoerd, zeer oude voor­werpen tegenkomen. Er worden steeds weer verras­sende vondsten gedaan. Een 9-jarig kind heeft onlangs een gouden hanger gevonden uit de tijd van de Eerste Tempel.

Door Redactie Israel Today |

Het gevonden voorwerp is zo goed bewaard gebleven, dat archeologen aanvankelijk dachten dat het een eigentijds sieraad was, dat iemand moest zijn verloren op de Tempelberg. Normaal gesproken worden er nauwelijks sieraden gevonden, behalve op begraaf­plaatsen. Wie kan deze ketting verloren zijn? En waar is de rest van dit sieraad? De hanger is zes millimeter breed en vier millimeter dik en is waarschijnlijk onderdeel geweest van een langere ketting die misschien uit meer identieke schakels heeft bestaan.

De vinder van het gouden sieraad. (Alle foto’s: Temple Mount Sifting Project)

Bij de vervaardiging van dit sieraad is de techniek van het granu­leren toegepast. Deze techniek is in het Middel­landse Zeegebied van de 13e tot in de 4e eeuw v. Chr. door de Etrusken en de Feniciërs gebruikt Het is een ingewikkeld procedé. Het metaal wordt op hoge temperatuur gesmolten. De korreltjes worden van minuscule stukjes metaal gemaakt die op een bedje van houtskool-as worden gesmolten, waardoor oxidatie wordt tegengegaan. Zodra het metaal vloeibaar is, vormen zich door de opper­vlakte­spanning kogel­vormige druppels.

De gevonden hanger is echt een meester­werkje. De puurheid van het goud is opmerkelijk en de granulatie zeer kostbaar. Het sieraad bestaat uit vier laagjes van telkens uiterst kleine aan elkaar gehechte gouden kogeltjes.

Het Temple Mount Sifting Project is al zestien jaar bezig met het zeven van afgedankte aarde van de Tempel­berg. Gedurende deze periode zijn er meer dan vijfhonderd­duizend artefacten gevonden, die ons een beeld schetsen van de lange geschiedenis van Jeruzalem. We kijken gespannen uit naar nog meer vondsten.

Dit artikel (zonder de video) verscheen in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.