Onlangs gingen echter een aantal media in Egypte, Libanon en Marokko schrijven over de documentaire ‘The Day I Met Hitler’ van de controversiële Israëlische regisseur Ronen Israelski. De film, die momenteel in Canada meedingt in de categorie ‘Best Documentary of 2020’, beschrijft de verhalen van de laatste mensen die vandaag nog leven, die de nazi-leider persoonlijk kenden, in zijn huis opgroeiden en zelfs als zijn SS-officieren fungeerden.
‘Ik ben geschokt door de belangstelling uit de Arabische wereld,’ vertelde Israelski aan Ynet over de documentaire, waarvan het onderzoek en de productie vijf jaar heeft geduurd. ‘Voor mij was de uitdaging om deze onmogelijke productie te voltooien, er klonken in die tijd zoveel bezwaren, dat we deze mensen een podium zouden geven, om hun waarheid te horen en wat hen ertoe bracht om Hitler met gesloten ogen te volgen. Ik had niet verwacht dat ik zoveel belangstelling zou krijgen uit de Arabische wereld. Zeker niet in een documentaire van een Israëlische regisseur.’
Israelski begon zijn professionele carrière als directeur voor Ariel Sharon’s publiciteitscampagne voor het premierschap, en hij werd uiteindelijk een veelgeprezen regisseur voor de Israëlische televisie. Vijf jaar geleden vertrok hij met zijn familie naar Canada, en dit is de eerste film die hij voor de internationale markt heeft gemaakt. ‘Een paar maanden geleden nam de directeur van de Joodse afdeling van het Amerikaanse Ministerie van Onderwijs contact met mij op en samen begonnen we een curriculum op te bouwen op basis van de film, met als doel dat elk Amerikaans kind, Joods of niet-Joods, via mijn film onderwijz zal krijgen over de Holocaust. Wereldwijd weet de jongere generatie niets van de Holocaust, maar een verzoek van een vijandig Arabisch land zoals Libanon is voor mij ongekend, en dat was eigenlijk het uiteindelijke doel – dat de wereld zou weten wat ze allang vergeten was’.
Aanstaande zondag vindt de finale van het Ontario International Film Festival plaats in Canada, en als de film wint, wordt hij ook genomineerd voor een Amerikaanse Oscar als vertegenwoordiger van Canada.
Wanneer kunnen we de film in Israël zien?
‘Helaas beweren de televisiezenders in Israël dat de invalshoek van de film niet geschikt is voor een Israëlisch publiek. Ik ben van mening, dat dit een vergissing is en zelfs minachtend richting de kijkers. Ik hoop nu, dat met de wereldwijde uitzending van de film, de Israëlische kijker ook rechtstreeks de verhalen van de mensen te horen krijgt die Hitler in menselijke monsters had veranderd. Er bestaat echt geen leerzamer methode dan horen wat de mensen die daar toen waren en die deze misdaden hebben begaan, te vertellen hebben over deze oorlogsmisdaden. Naar mijn mening heeft dit een eersteklas educatieve waarde.’
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.