‘Arabieren en Joden gaan goed met elkaar om’

De mainstream media hebben weer geprobeerd, tijdens de al maar voortdurende Corona crisis Israël als een apartheidsregime af te schilderen. Hun conclusie is dat de Joodse en de Arabische intwoners in voortdurende spanning leven.

Door Ryan Jones |

Een incident dat zich vorige week voordeed, had inderdaad wrijving kunnen veroorzaken tussen Joden en Arabieren, maar veranderde in plaats daarvan in een gelegenheid om de co-existentie, die de Israëlische samenleving eigenlijk kenmerkt, te versterken.

Afgelopen woensdag filmden twee bedoeïenen Arabische tieners zich op een Joodse begraafplaats in de buurt van de zuidelijke stad Be’er Sheva terwijl ze grafstenen vernielden en met graffiti bekladden.

Afgestudeerden van een programma genaamd Desert Stars, dat tot doel heeft ‘een bloeiende bedoeïenen­gemeenschap en een sterke Israëlische samenleving te bevorderen’, organiseerden meteen een team om de Joodse begraafplaats te herstellen en te renoveren.

Onze redacteur Esti Eliraz sprak met een van die afgestudeerde Desert Stars, de 24-jarige Mustafa Sana’a, om de ware aard van de Joods-Arabische relaties in het Heilige Land beter te begrijpen.

Israel Today: Waarom was het belangrijk voor u om de Joodse begraafplaats te herstellen?
Mustafa:
We wilden niet dat de hele bedoeïenen­gemeenschap de schuld zou krijgen. De daders zijn 13-jarige jongens die een heilige plek hebben ontheiligd. Maar de rest van onze gemeenschap was er niet bij betrokken en het was belangrijk voor ons dat zij [de Joodse gemeenschap] dat wisten. Onze gemeenschap is tegen opruiing tegen de Joodse gemeenschap.

Hoe zijn de verhoudingen in het algemeen tussen Joden en Arabieren in Israël?
De Arabische en Joodse gemeenschap kunnen goed met elkaar opschieten. Degenen die ruzie maken en haat zaaien voor beide volkeren zijn de media en de politici, en het is een schande dat ze dat doen.

Wat kan Israël doen om zijn Arabische en bedoeïenen­bevolking beter te integreren?
De Staat Israël moet meer investeren in de Negev, met name in het onderwijs. Als er bijvoorbeeld een buurthuis met educatieve activiteiten zou zijn, zouden de jongeren goed geïnstrueerd kunnen worden en positieve waarden kunnen leren, in plaats van op straat te moeten rondzwerven. Als de kinderen die de begraafplaats ontheiligden de betekenis van hun acties en de schade die ze veroorzaakten hadden begrepen, zouden ze het niet hebben gedaan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze het in de toekomst begrijpen? Met een goede opleiding.

Op dit moment is er sprake van discriminatie in het onderwijs. In Herzliya wordt bijvoorbeeld veel meer geld geïnvesteerd in onderwijs dan in het zuiden. Zowel de Staat Israël als de bedoeïenen­gemeenschap moeten elkaar een handje helpen bij de integratie.

Woont u graag in Israël, ook hoewel het een Joodse Staat is? Of zou u, als u de kans kreeg, verhuizen naar een land met een Arabische meerderheid?
Ik, mijn ouders en mijn grootouders zijn hier allemaal geboren. Er zijn sommige dingen waar ik niet blij mee ben, zoals de Natie-Staat Wet (die het Joodse karakter van Israël in een Basiswet heeft vastgelegd) en de eerder genoemde discriminatie in het onderwijs. Maar ik heb het hier goed.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.