Amerikaanse invloed op de Israëlische protesten

De politie van Jeruzalem heeft dinsdagavond 34 relschoppers gearresteerd, die deelnamen aan protesten tegen premier Benjamin Netanyahu, die oproepen tot zijn afzetting. Demonstranten verzamelden zich bij zijn ambtswoning, terwijl ze de hoofdroutes blokkeerden en in botsing kwamen met de politie.

Door TPS |

De rellen van dinsdagavond waren de laatste in een aantal van dergelijke gebeurtenissen die de afgelopen dagen plaatsvonden in Tel Aviv en Jeruzalem, en de organisatoren van de demonstraties hebben gezworen door te gaan met hun campagne om Netanyahu af te zetten.

Naar de mening van de demonstranten vechten ze voor het voortbestaan van de Staat Israël. (Foto: Yehonatan Valtser/TPS)

De demonstranten, die een mengeling van boodschappen met zich meedragen, lijken te zijn beïnvloed door de recente golf van rellen in de VS rond de dood van George Floyd.

Bij de Knesset beklom dinsdagavond een van de demonstranten de beroemde Menorah, het symbool van de Staat, dat zich naast de ingang van het parlement bevindt, trok haar rode shirt uit en zwaaide ermee.

Het ontheiligen van nationale symbolen is een kenmerk van deze nieuwe golf van demon­straties, zowel hier als in de VS. (Foto: Yehonatan Valtser/TPS)

De vrouw, een studente maatschappelijk werk van in de twintig, vertelde woensdag aan Ynet nieuws, dat ze geïnspireerd was door een demonstrante in Portland die zichzelf een paar dagen geleden tijdens een protestactie bloot liet zien. Een ander heeft het nationale symbool beklommen en met een rode vlag gezwaaid.

De incidenten in de VS hebben geleid tot een herhaaldelijk gebrek aan respect voor de nationale symbolen. Bij de Knesset werd een demonstrant gezien die met een Antifa-vlag zwaaide. Een andere demonstrant werd gezien met een masker van een varkenskop, mogelijk als nabootsing van mars­kramers in de VS, die een echte varkenskop bij zich droegen.

Israëlische linksen hebben Netanyahu lang beschuldigd van ‘zwijnig kapitalisme’, maar konden dit geen kracht bijzetten omdat de Israëlische economie welvarend was. De impact van Covid-19 heeft hen een nieuwe kans gegeven. (Foto: Yehonatan Valtser/TPS)

In eerdere anti-Netanyahu demonstraties vielen demon­stranten de politie aan, vernielden eigen­dommen en veroor­zaakten algemene onlusten in de centra van Jeruzalem en Tel Aviv.

Zien we in Israël het begin van wijdverbreide rellen die zoals in de VS verwoestingen aanrichtten in de centra van diverse steden? Sommige incidenten laten zien dat de demonstranten zich laten inspireren door de incidenten in de VS, maar de protesten in Israël hebben nog niet de grote omvang en het geweld van die in Amerika overgenomen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.