Alsjeblieft geen foto’s van de Jeruzalemse Muur

Eist de Duitse regering dat officiële vertegenwoordigers die naar Israël komen geen foto’s maken van de gebieden voorbij de Groene Lijn?

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Jeruzalem
Uitzicht op het King David Hotel gezien vanaf de muren van de Oude Stad van Jeruzalem. Foto: Corinna Kern / Flash90

Onlangs zijn er verschillende gênante incidenten geweest die onthulden dat er een procedure is, of op zijn minst een Duitse aanbeveling, om de plaatsen in kwestie niet op foto’s te laten zien.

Volgens informatie van Israel Today wilden de Duitse vertegenwoordigers bij tenminste twee evenementen in het King David Hotel in Jeruzalem niet dat de Jeruzalemse Muur zichtbaar zou zijn op de achtergrond van de foto’s die ze namen. Zo legden ze het uit aan hun Israëlische collega’s. Dit is officieel door de Duitsers gedefinieerd als “bezet gebied”.

Op de achtergrond, de oude stadsmuur van Jeruzalem. De voormalige Griekse regeringsleider Tsirpras vond het niet erg dat hij en zijn Israëlische gastheer op de foto gingen voor de Oude Stadsmuur.

Het historische King David Hotel ligt in het hart van Jeruzalem en ligt op de voormalige scheidslijn van Jeruzalem van 1949-1967. De muren van Jeruzalem zijn duidelijk zichtbaar vanuit het King David Hotel en internationale figuren willen meestal op de foto met de Jeruzalemse Muur op de achtergrond. In de gevallen in kwestie zeiden Duitse vertegenwoordigers dat dit tegen de instructies was en dat ze liever het hotel op de achtergrond hadden dan de Muur van de Oude Stad.

Tony Blair maakte er ook geen punt van. Hier afgebeeld met de voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom.

Duitsland erkent Israël alleen op de grenzen waar de Onafhankelijkheidsoorlog eindigde na de oprichting van de staat door Israël, dat wil zeggen de zogenaamde Groene Lijn. Alle gebieden die Israël 19 jaar later in de Zesdaagse Oorlog van 1967 bevrijdde, zijn voor Duitsland en voor de meeste andere regeringen “bezet Palestijns gebied”. Dit is eigenlijk Bijbels Jeruzalem, zoals de Klaagmuur, de Tempelberg en alle andere Bijbelse plaatsen in het oostelijke deel van de stad.

Zelfs de toenmalige Litouwse president Algirdas Brazauskas stoorde zich niet aan een muur, Met Itzhack Rabin in 1995.

Duitse richtlijnen verbieden al jaren elke samenwerking met wat Berlijn definieert als een “bezetting in strijd met het internationaal recht”. Duitse vertegenwoordigers zijn onder andere verplicht om deze plaatsen niet te bezoeken. De Duitsers zorgen er ook voor dat de budgetten van hun regering op geen enkele manier terechtkomen bij Israëlische organisaties die banden hebben met plaatsen die de grenzen van 1949 overschrijden. In plaats daarvan wordt de Duitse regering, net als andere regeringen in Europa, ervan beschuldigd radicaal linkse bewegingen in Israël te financieren die de staat Israël van binnenuit bekritiseren en bestrijden. De huidige regeringscoalitie wilde ingrijpen en hier een einde aan maken, maar trok dit wetsvoorstel in onder druk van veel westerse regeringen. Deze financiering van anti-Israël organisaties zou in Israël onderworpen worden aan een inkomstenbelasting van 65 procent.

Zelfs de voormalige Britse Iron Lady Margaret Thatcher zag hier geen probleem in. Met de Israëlische regeringsleider Itzchak Shamir in 1986.

Uit overleg met Israëlische diplomaten werd duidelijk dat dit een nieuwe beslissing is, want in het verleden maakten Duitse vertegenwoordigers nooit bezwaar tegen het nemen van foto’s voor de Muur van Jeruzalem. Niet alleen dat, als je goed zoekt, vind je talloze foto’s van westerse politici in het King David Hotel in Jeruzalem, die allemaal op de foto gaan met de Jeruzalemse Muur op de achtergrond. Sommige foto’s kun je in dit artikel bekijken.

Zes jaar voor de hereniging van Jeruzalem liet de Noorse premier Einar Gerhardsen zich fotograferen voor de Muur van de Oude Stad met zijn vrouw en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Golda Meir. Maar in die tijd was het nog geen politiek probleem, zoals de Duitsers het zien. Er werd alleen af en toe op Israël geschoten vanaf de stadsmuur, dat was alles.

De Duitse ambassade in Tel Aviv verklaarde:

“Er zijn geen beperkingen aan waar delegatieleden heen kunnen gaan of wat ze kunnen fotograferen. De Duitse ambassade adviseert officiële delegaties alleen over het standpunt van de Duitse regering onder internationaal recht over de status van Oost-Jeruzalem en de bezette gebieden.”

Instructie of advies, de hereniging van Jeruzalem interesseert officieel niemand en mag daarom niet gefotografeerd worden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox