Algen uit de woestijn

De uit Duitsland afkomstige Sigrid Penno-Winters werkt sinds vijftien jaar in Israël. Zij heeft microbiologie gestudeerd aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. Daarna deed zij onderzoek aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en aan het Interuniversity Institute for Marine Sciences (IUI) in Eilat naar cyanobacteriën (blauwalgen).

Door Esthi Eliraz |

Sigrid is nu hoofd van het R&D-instituut van cHatzevah, gevestigd in de Arava woestijn, dat onderzoek doet naar algen. Men wil hier bepaalde stoffen uit woestijnplanten winnen, die een positief effect blijken te hebben op de bestrijding van neuro­-degeneratieve ziektes zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson, Huntington en ALS.

In het laboratorium worden zowel microalgen, als nieuw geïsoleerde algen uit de Negev-woestijn gekweekt. De nadruk ligt op de productie van algen-biomassa. Er wordt onderzocht onder welke omstandigheden deze het beste groeien om deze techniek later te kunnen toepassen in de diervoeder-, voedings- en cosmetica-industrie. Daarbij wordt ook onderzoek gedaan hoe microalgen kunnen bijdragen aan de zuivering van afvalwater. De succesvolle kwekerijen van zeewier in de Arava bieden boeren een alternatief voor groente- en fruitteelt.

Dit artikel verscheen in het decembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.