AD geeft Israël schuld van dood Palestijnse baby’s

Opnieuw verspreidt een landelijke krant nepnieuws over Israel. Het Algemeen Dagblad (AD) gaf de Joodse Staat afgelopen weekend de schuld van de dood van twee Palestijnse baby’s in de Gazastrook.

Door Hidde van Koningsveld/CIDI |

Palestijnen uit de Gazastrook worden voor medische behandelingen overgebracht naar Israel. (Foto: Israel Defense Forces)

De baby’s, die een hartaandoening hadden, zouden volgens de krant zijn overleden omdat Israel ze een medische behandeling zou hebben geweigerd. In werkelijkheid is het echter niet Israel, maar de Palestijnse Autoriteit (PA) die de verantwoordelijkheid draagt voor de tragische dood van de kinderen, bericht het CIDI.

In mei dit jaar zegde het Palestijnse bestuur alle overeenkomsten met Israel op, waaronder de veiligheidssamenwerking en de Oslo-akkoorden. Als gevolg hiervan is de PA gestopt met het indienen van aanvragen bij Israel om de grens over te steken. Ook weigert het Palestijnse ministerie van Gezondheid om afspraken te maken in Israelische ziekenhuizen en te betalen voor behandelingen. De claim van het AD, dat zieke Palestijnen levens­reddende behandelingen mislopen door de ‘Israelische blokkades’, is dan ook ronduit nepnieuws.

Hoewel het terroristische Hamas-bewind in de Gazastrook uit is op de vernietiging van Israel, krijgen Palestijnen uit de strook regelmatig toestemming om de grens over te steken voor zieken­huis­behande­lingen. Voordat de PA de samen­werking met Israël opzegde, en het coronavirus zich verspreidde, ontvingen iedere maand circa 2.500 Gazanen medische hulp in Israël en op de Westelijke Jordaanoever. Dit aantal is nu gedaald tot circa vijf per dag. Door toedoen van de PA wachten nu honderden patiënten op een medische behandeling.

Deze feiten, evenals de kwalijke rol van het Palestijnse bestuur, worden door AD-journalist Tonny van der Mee echter vrijwel volledig verzwegen. In het zondag verschenen artikel, getiteld ‘Palestijnse baby’s overleden nadat Israël behandeling buiten Gaza weigerde‘, wordt de PA slechts één keer genoemd: halverwege, in een bijzin. De krant baseert zich volledig op een eenzijdig persbericht van de organisatie Save the Children. In de krant Ha’aretz benadrukken andere kritische Palestijnse mensen­rechten­organisaties echter ook de taak van de PA om een oplossing te vinden voor de zieke Gazanen.

De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh blijft desondanks volhouden, dat de PA geen contacten meer wil met Israël, ook niet als er levens van de eigen burgers op het spel staan. Shtayyeh zei in mei dat de PA in plaats daarvan gaat investeren in de medische voorzieningen in Gaza. Volgens de NGO’s kan het gezondheidszorgsysteem in de strook de vraag echter helemaal niet aan, zelfs niet met hulp van buitenaf. In ernstige gevallen zou de PA nu hulp vragen aan Egypte of de Verenigde Naties zodat Palestijnen de Gazastrook kunnen verlaten, aldus Shtayyeh.

Het echte, tragische verhaal
De recente toezeggingen van Shtayyeh zijn opvallend, omdat zijn Palestijnse Autoriteit tot nu toe juist mede verant­woordelijk was voor de problemen in Gaza. In een poging controle over Gaza terug te krijgen, heeft de PA in 2017 vergaande sancties opgelegd aan de landstrook. De strafmaatregelen omvatten onder andere salaris­kortingen voor duizenden ambtenaren en het inhouden van geld voor belangrijke voorzieningen zoals elektriciteit en medische diensten. De PA zegt de sancties pas op te zullen heffen als Hamas de volledige controle over de Gazastrook teruggeeft.

Het opzeggen van de akkoorden met Israël, met doden tot gevolg, is het zoveelste bewijs dat het Palestijnse leiderschap de strijd tegen de Joodse Staat verkiest boven het welzijn van de eigen bevolking. Dat is het echte, tragische verhaal waar het AD aan voorbij gaat.
In mei en juni weigerde de PA ook al twee vliegtuigen vol medische hulp­goederen uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), omdat de goederen via de luchthaven van Tel Aviv werden afgeleverd. De PA beschuldigde de VAE ervan de relaties met Israël te willen ‘normaliseren’. De VN moest eraan te pas komen om de Palestijnen te overtuigen de hulpgoederen te accepteren. Nog onduidelijk is, of dat gelukt is.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.