2500 jaar oude zilveren munt uit het koninkrijk van Juda opgegraven

Tijdens de opgravingen werd ook een gebouw uit de tijd van de Eerste Tempel blootgelegd, dat nog steeds eerdere bewijzen van economische uitwisseling bevat in de vorm van een sjekelgewicht.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: archeologie
Op 17 januari 2024 werd in de Judeese heuvels een uiterst zeldzame zilveren munt opgegraven uit de Perzische periode (6e-5e eeuw v.Chr.). Foto: Emil Aladjem/IAA

Een uiterst zeldzame zilveren munt uit de Perzische periode (6e-5e eeuw v.Chr.) werd onlangs ontdekt tijdens opgravingen door de Israel Antiquities Authority (IAA) in de Judean Hills, wat bewijs levert voor het vroegst bekende gebruik van munten in het gebied.

Bij de opgravingen werd ook een gebouw uit de Eerste Tempelperiode blootgelegd dat nog eerder bewijs van economische transacties bevatte in de vorm van een shekelgewicht.

De munt, die opzettelijk gebroken werd gevonden, werd geslagen met een vierkante matrijs die in één zijde was gezet; latere, meer verfijnde technieken produceerden munten met uitstekende in plaats van verzonken matrijzen.

“De munt is uiterst zeldzaam en is een van de weinige munten van dit type die bij archeologische opgravingen in het land zijn gevonden,” zei Robert Kool, hoofd van de numismatische afdeling van de IAA.

“De munt werd geslagen in een tijd waarin het gebruik van munten nog maar net was begonnen. De zeldzame vondst geeft informatie over de manier waarop handel werd gedreven en het proces waarbij de wereldwijde handel overging van betaling door het wegen van zilverstukken naar het gebruik van munten,” voegde hij eraan toe.

De munt behoort tot een groep zeer vroege munten die buiten Israël werden geslagen in de regio’s van het oude Griekenland, Cyprus en Turkije. In de 6e tot 5e eeuw voor Christus verschenen dergelijke munten voor het eerst op plaatsen in het Land Israël.

Het feit dat de munt opzettelijk in tweeën is gesneden, geeft aan dat hij in de 4e eeuw voor Christus eerder als gewogen zilverstuk dan als muntstuk werd gebruikt, hoewel munten in deze periode veel voorkwamen.

“De opgraving vond plaats in de landelijke regio van het koninkrijk Juda, waarvan Jeruzalem de hoofdstad was. De eerste nederzetting vond plaats tijdens de Eerste Tempelperiode, in de 7e eeuw voor Christus [2700 jaar geleden], tijdens de regeerperioden van de koningen van Juda, Hizkia, Manasse, Amon en Josia, een hoogtepunt in de nederzetting van het koninkrijk Juda,” verklaarden opgravingsleiders Michal Mermelstein en Danny Benayoun.

Een typisch “vierkamerhuis” uit deze periode werd blootgelegd en het shekelgewicht werd gevonden op de vloer van een van de kamers. Het koepelvormige stenen gewicht werd gebruikt om metalen, kruiden en andere waardevolle goederen te wegen. Het merkteken op het gewicht was een oud-Egyptische (hiëratische) afkorting voor het woord shekel en de enkele gekerfde lijn staat voor één shekel. De steen weegt 11,07 g.

“Dit was inderdaad een standaardgewicht in de regio van het Koninkrijk Juda, wat aantoont dat goederen zorgvuldig werden gewogen op de markten,” zeiden Mermelstein en Benayoun.

Eli Escusido, directeur van het IAA, voegde hieraan toe: “Het is altijd verrassend hoe belangrijke vondsten op onverwachte plaatsen worden ontdekt. De kleine munten zijn een belangrijke bron van informatie in de archeologie. Ze voorzien ons van visuele details, inscripties en data. Aan de hand van een klein voorwerp als een munt kunnen we menselijke denkprocessen begrijpen en ons realiseren dat onze economische gewoonten al duizenden jaren grotendeels onveranderd zijn – alleen de technologie is veranderd. In deze context is het interessant om na te denken over toekomstig archeologisch onderzoek in een wereld die e-commerce heeft omarmd.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox